Pasi pentru obtinerea creditului Prima Casa

       5633   

Pasi pentru obtinerea creditului Prima Casa

Proiectul Prima Casa este privit de catre foarte multe persoane drept una dintre cele mai usoare solutii prin care tinerii isi pot achizitiona propria lor casa. Asta deoarece eforturile financiare pe care trebuie sa le depuna la inceput nu sunt la fel de mari precum sunt atunci cand trebuie sa strangi banii de la fiecare leafa pentru a aduna o suma rotunda pentru achizitionarea unui apartament sau a unei case. De aceea ne-am gandit sa facem acest ghid in care va prezentam pasii pentru obtinerea creditului Prima Casa.

 

 

Stabileste daca e cea mai buna decizie

Chiar daca pentru moment pare a fi una dintre cele mai bune deicizii pe care o poti lua, sunt foarte multe persoane care mai apoi regreta faptul ca au imprumutat un credit. De aceea trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a porni pe drumul numit si credit pentru Prima Casa. Daca te-ai hotarat ca este decizia corecta, e momentul sa incepi sa cauti o locuinta. Un exemplu bun de ansamblu rezidential care se incadreaza la Prima Casa este Doamna Ghica Plaza.

Alege o banca

Exista mai multe banci care ofera acest credit asa ca, inainte de toate, ar trebui sa alegi banca la care sa mergi pentru a-ti lua un credit pentru Prima Casa. In acest sens, informarea este mai mult decat recomandata si obligatorie, iar pentru o alegere cat mai buna puteti apela la un broker sau la un consilier specializat in acest domeniu.

Realizeaza dosarul

Unul dintre cele mai neplacute aspecte atunci cand doresti sa iei un credit este dosarul pe care trebuie sa il oferi pentru a primi creditul. Asta deoarece acesta trebuie sa contina o multime de documente, deci este vorba despre foarte multe drumuri iar uneori de batai de cap. Totusi, trebuie sa stiti ce ar trebui sa contina dosarul pentru a primi creditul Prima Casa:

  • actul de identitate iar daca e cazul si al celorlalti coplatitori
  • o adeverinta de venit care nu trebuie sa fie emisa cu mai mult de 30 de zile inaintea depunerii dosarului
  • declaratie pe propria raspundere care sa rectifice faptul ca detii cel mult o locuinta cu suprafata de cel mult 50 de metri patrati care nu a fost dobandita prin programul Prima Casa. Aceasta declaratie trebuie autentificata la notar.
  • documentele casei pe care doresti sa o achizitionezi (contract de vanzare cumparare). Pe acestea trebuie sa fie prezente modul de plata precum si avansul ce urmeaza a fi platit, de 5% din valoarea casei. De asemenea mai este nevoie si de extrasul de carte funciara precum si certificatul de eficiente energetica.
  • o cerere de credit completata de catre toti participantii cu venituri, in cazul in care este cazul
  • documente de justificare a aportului propriu
  • certificat de casatorie, la fel daca este cazul, in copie si original
  • actele de identitate ale proprietarilor casei ce urmeaza a fi achizitionate
  • raportul de evaluare a imobilului realizat de catre un evaluator care sa fie agreat de catre banca

Evaluarea imobilului

In cazul in care dosarul este acceptat, urmatorul pas este reprezentat de evaluarea imobilului. Aceasta se face de catre un evaluator imobiliar ce este agreat de catre banca de unde doresti un credit. In unele cazuri sunt si banci care accepta sa suporte costurile evaluarii. Trebuie sa iei in considerare ca limita de credit pentru programul Prima Casa este de 66.500 euro. Chiar si asa, oferta de apartamente cu 3 camere care se incadreaza in programul Prima Casa este foarte variata in acest moment.

Ultima aprobare

Dupa ce imobilul a fost aprobat, banca trebuie sa acorde aprobarea finala iar decizia este trimisa la Fondul National de Garantare. Astfel acum este luata decizia finala.

Semnaturi

Acum este acel moment in care se semneaza mai multe documente. Acestea sunt: contractul de credit, contractul de vanzare-cumparare si conventia tiparita de garantare. FNG trebuie sa emita in 5 zile o decizie pe care o va trimite la banca iar daca este o decizie pozitiva, aceasta trimite si factura comisionului.

Banca achita acum comisionul respectiv si trimite dovada inapoi la FNG, dupa care se incheie contractul de credit. FNG trimite bancii un contract de garantare care la randul sau trebuie semnat cat mai repede pentru a fi trimis inapoi la FNG. FNG semneaza contractul de garantare ce trebuie trimis inapoi bancii.

Abia acum banca ofera creditul si poate fi semnat contractul de vanzare-cumparare al imobilului.

Petrecerea de Prima Casa

Dupa toate acestea, ai Prima ta Casa, deci poti sa dai si petrecerea de Prima Casa.

 
Cat costa creditul Prima Casa?

Cat costa creditul Prima Casa?

Ghid Imobiliar - 02 februarie 2016


Cum sa iti cumperi prima casa fara sa regreti

Cum sa iti cumperi prima casa fara sa regreti

Ghid Imobiliar - 02 februarie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.