Cat costa creditul Prima Casa?

       885   

Cat costa creditul Prima Casa?

Va sfatuiam intr-un articol anterior care sunt pasii de urmat pentru obtinerea creditului Prima Casa. Acum a sosit momentul sa va prezentam care sunt costurile complete pentru obtinerea acestui credit. Chiar daca majoritatea bancilor nu va prezinta decat informatii despre valoarea ratei, trebuie sa fiti constienti ca exista si alte costuri pe care vi le detaliem in randurile de mai jos.

 

 

Costuri bancare

Pentru exemplele oferite, am luat in calcul suma maxima oferita prin creditul de Prima Casa, 66.500 euro echivalentul in lei si perioada de rambursare a creditului de 30 de ani. Cu aceste variabile, aproape la toate bancile inscrise in program, rata lunara ar fi undeva in jurul sumei de 1250 lei.

Avand in vedere ca programul Prima Casa este unul guvernamental comisionul de analiza de dosar, de administrare a creditului si de rambursare anticipata este 0. Asta inseamna ca in orice moment iti poti achita creditul, partial sau integral, fara sa platesti vreo taxa in plus. Venitul minim pentru a putea aplica la creditul Prima Casa este de 1.500 lei.

Inainte de a se acorda creditul, imobilul ce urmeaza sa fie achizitionat trebuie evaluat de catre banca. Aceasta evaluare este platita de catre client si varianza intre 400 si 600 lei in functie de tipul imobilului, daca este apartament sau casa. Tot clientul suporta si taxa de instituire ipoteca, iar la sfarsitul perioadei de creditare de stergere ipoteca. 56 lei, respectiv 22 lei.

Costuri notariale

Inainte de a initia aplicatie de credit la banca trebuie sa faceti o vizita la notariat pentru autentificarea unei declaratii pe proprie raspundere cum ca nu detineti in exclusivitate, ori impreuna cu sotul sau sotia o locuinta mai mare de 50 mp. Conform site-ului notariat-crangasi.ro o astfel de declaratie costa in jur de 50 lei.

De asemeni tot la notariat va trebui sa incheiati si antecontractul de vanzare-cumparare care va fi necesar la dosar. Pretul unui antecontract este cuprins intre 200-300 lei. Odata ce creditul a fost aprobat se va ajunge la pasul final si anume contractul de vanzare-cumparare. Acesta trebuie autentificat la notariat, iar pentru ca locuinta a fost achizitionata prin programul prima casa, taxele sunt mai mici, aproximativ 2600 lei.

Asigurari obligatorii

In momentul in care se contracteaza un credit ipotecar, fie el prin programul Prima Casa sau nu, clientul este obligat sa incheie o asigurare de viata in favoarea bancii. Pentru suma maxima, asigurarea de viata ajunge la 100 lei pe luna si se reduce pe masura ce soldul creditului scade. Tot la acest capitol, clientul este obligat sa incheie asigurarea obligatorie de tip PAD care acopera 20.000 euro din valoarea imobilului. Diferenta de suma dintre asigurarea PAD si valoarea evaluata a casei trebuie acoperita printr-o asigurare facultativa. Pretul acesteia variaza foarte mult in functie de riscurile acoperite.

Nu foarte multi oameni stiu, dar exista si o asigurare de somaj care preia plata ratelor pe o perioada maxima de 12 luni in cazul in care ramaneti fara job. Intradevar aceasta este putin cam scumpa, ajungand la 200 lei pe luna, dar va ofera linistea in cazul in care ramaneti fara o sursa stabila de venit. Aceasta asigurare este optionala.

Fondul National de Garantare

FNGCIMM solicita la acordarea unui credit Prima Casa constituirea unui depozit de garantie din partea solicitantului. Acest depozit este in valoare de 3 x rata lunara in cazul nostru 3750 lei. Suma este blocata in cont pe toata perioada creditului, iar la final banii sunt returnati clientului.

Asadar, acestea sunt costurile complete pentru programul Prima Casa de care trebuie sa tineti cont, pe langa cei 5% care reprezinta avansul pentru imobil.

 
Pasi pentru obtinerea creditului Prima Casa

Pasi pentru obtinerea creditului Prima Casa

Ghid Imobiliar - 11 martie 2016


Cum sa iti cumperi prima casa fara sa regreti

Cum sa iti cumperi prima casa fara sa regreti

Ghid Imobiliar - 11 martie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.