Cum se face un plan de afaceri

       1010   

Cum se face un plan de afaceri

Daca ati citit articolul nostru despre cum se incepe un business propriu atunci este foarte probabil sa fi vazut ca unul dintre pasi era sa va faceti un plan de afaceri, iar pentru ca suntem siguri ca multe persoane nu stiu cum se face un plan de afaceri, ne-am gandit sa mai venim cu un ghid din domeniul afacerilor in care vorbim despre cum se face un plan de afaceri astfel incat sa va puteti incepe propriul business cu o baza de informatii cat mai puternica.

 

 

Descrierea planului de afaceri

Planul de afaceri ar fi aproape inutil daca nu ar dispune si de o descriere a afacerii pe care urmezi sa o incepi. Pe scurt, aceasta descriere este viziunea ta asupra businessului pe care doresti sa il incepi, deci ar trebui sa contina detalii precum obiectivele afacerii respective, cum ar arata afacerea in viitor si ce avantaje ar aduce pentru viitorii clienti precum si principalele avantaje si motive pentru care un client ar trebui sa aleaga acest business. Pe scurt, aceasta descriere trebuie sa te trimita putin in viitor si sa te lase sa vizezi astfel incat sa poti scrie cateva pagini despre businessul mult visat.

Totodata trebuie sa vorbesti si despre tine ca actionar, de ce crezi ca esti potrivit pentru a incepe aceasta afacere precum si despre afacerea in sine, cu ce va veni ea nou fata de concurentii care sunt deja in piata precum si cum va schimba afacerea ta nisa in care vei intra? De asemenea in cazul in care este vorba despre o afacere in offline, de exemplu o spalatorie auto, trebuie sa vorbesti despre locatia unde se va situa spalatoria, de ce ai ales acel loc si asa mai departe.

Printre descrierile pe care le vei face trebuie sa se afle si aceea despre produsul sau serviciul oferit. Desigur ca trebuie sa mentionezi motivele pentru care ai ales anumite servicii, sa le descrii cat mai bine, precum si motive pentru care clientii ar trebui sa apeleze la aceste servicii. Nu trebuie ignorate si detaliile mai greoaie, precum resursele necesare pentru oferirea respectivului serviciu. Pe scurt, daca vei vinde gogosi atunci cu siguranta vei avea nevoie si de faina, deci trebuie sa iei in calcul si costurile achizitionarii fainii.

Planuiesti sa te extinzi in viitor si sa oferi si alte produse sau servicii? Ei bine si aceste informatii ar trebui sa fie trecute in planul de afaceri.

Analiza pietei

Daca ai facut toate aceste descrieri atunci ar fi timpul sa treci la analiza pietei. In primul rand trebuie sa analizezi concurentii, iar lucrurile de care sa tii cont cel mai mult sunt avantajele si dezavantajele acestora. Astfel vei putea invata din greselile lor precum si adopta lucrurile bune pe care le fac. 

La randul sau, si publicul tinta trebuie analizat astfel incat sa stii cine vor fi urmatorii clienti precum si care sunt aspectele de care sa tii cont atunci cand oferi un serviciu sau un produs. 

In finalul analizei, trebuie sa vezi daca piata are nevoie de produsul sau serviciile tale precum si care pare a fi viitorul pietei unde urmeaza sa intri.

Cifre si strategii

Pasul trei poate fi unul dintre cele mai dificile. Asta deoarece trebuie sa vorbesti despre obiectivul din punct de vedere financiar, deci cifra de afaceri precum si un numar de servicii sau produse pe care sa le vinzi. Acesta lucru trebuie gandit pentru primii 3 ani ai afacerii dar si sa ofere o perspectiva pentru urmatorii 5.

Tot aici trebuie sa vorbesti si despre cum poti atrage clientii, ce strategii vei adopta samd.

Vei lucra singur?

Un alt punct al planului de afaceri este reprezentat de acest detaliu. Stabileste numarul de angajati de care ai nevoie iar daca vei lucra singur, trebuie sa specifici si asta. De asemenea tot aici trebuie calculate si salariile angajatilor. 

Cati bani ai nevoie pentru propria afacere?

Unul dintre cele mai importante aspecte ale planului de afaceri, este acesta in care trebuie sa specifici suma de bani necesara pentru a incepe noua afacere. De asemenea daca este vorba despre un imprumut, trebuie specificat si momentul in care banii vor putea fi returnati. 

Asadar, aceasta este o baza de cunostinte pe care oricine doreste sa isi inceapa o afacere ar trebui sa o aiba si speram ca acest articol va veni in ajutorul celor aflati la inceput de drum.

 

Tags:3 idei de afaceri cu bani putini

3 idei de afaceri cu bani putini

Ghid Business - 26 mai 2016


Idei de afaceri pentru copii

Idei de afaceri pentru copii

Ghid Business - 26 mai 2016


Cum sa iti incepi propriul business

Cum sa iti incepi propriul business

Ghid Business - 26 mai 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.