Pasii pentru inmatricularea unei masini second hand

       1141   

Pasii pentru inmatricularea unei masini second hand

Inmatricularea unei masini poate fi o adevarata aventura, mai ales daca pana acum nu te-ai mai lovit de aceasta experienta. Sunt foarte multi pasi de facut, acte de scos, verificari si taxe ce trebuiesc platite pentru ca mai apoi sa obtii dosarul si placutele de inmatriculare dorite.

 

 

Pentru ca stim ca multi se lovesc de aceasta problema, am decis sa facem noi un ghid in care sa explicam care sunt pasii pentru inmatricularea unei masini second hand.

Incheierea contractului de vanzare - cumparare

Sa trecem peste cateva aspecte si sa spunem ca ati gasit deja o masina, v-ati intalnit cu proprietarul, ati verificat-o si doriti sa o achizitionati. In acest sens trebuie facut un contract de vanzare cumparare, care costa aproximativ vreo 30-50 de lei, iar cu acest contract veti putea circula cu actele fostului proprietar timp de o luna, daca acestea sunt valabile desigur.

Acte precum talonul de inmatriculare, cartea de identitate a masinii, asigurarea RCA si orice alt act important pentru a circula fara probleme trebuie predate cumparatorului impreuna cu cheia.

Scoaterea masinii de la impozit de catre fostul proprietar - trecerea la impozite de catre noul proprietar

Urmatorul pas este scoaterea de la impozite a masinii de catre fostul proprietar care mai apoi trebuie sa ofere cumparatorului o dovada si o fisa de inmatriculare pe care cel din urma o va folosi pentru a o trece la impozit pe numele sau sau pe numele celui pe care va fi trecuta masina.

Obtinerea certificatului de identificare

Pentru a inmatricula o masina second hand cumparata din Romania trebuie facuta numaidecat identificarea la RAR. Aceasta costa aproximativ 150 de lei si este nevoie de o programare pentru obtinerea acestui certificat. Teoretic la identificare doar se fac niste poze si se verifica datele care trebuie sa corespunda cu cele din certificatul masinii.

Scoaterea deovezii de la ANAF precum ca timbrul de mediu nu a fost recuperat / platirea acestuia

In cazul in care este vorba despre o masina inmatriculata deja in Romania, trebuie verificat daca taxa de timbru a fost recuperata sau nu. In cazul in care a fost recuperata, aceasta trebuie platita din nou insa nu inainte de a testa cantitatea de noxe emisa iar daca nu a fost platita, trebuie doar scoasa o dovada care sa spuna asta. Aceste lucruri se fac la ANAF iar verificarea cantitatii de noxe la RAR sau la un service autorizat.

Asigurarea RCA

Atunci cand se schimba proprietarul, este necesara o noua asigurare RCA care se face pe cel putin 6 luni. In dosarul final trebuie sa existe numaidecat o copie a asigurarii.

Verificarea masinii

In cazul in care ITP-ul nu mai este valabil, acesta trebuie efectuat numaidecat. Exista o multime de service-uri autorizate iar costurile sunt de aproximativ 250 de lei. Masina trebuie sa fie cat mai buna din punct de vedere tehnic pentru a obtine certificatul.

Taxe

La CEC trebuie platita o taxa de 37 de lei iar la administratia fiscala o taxa de 60 de lei. In cazul in care se doresc numere preferentiale, atunci se mai platesc 85 de lei la politie.

Dosarul final se pune la politie

Cu toate dovezile si chitantele de mai sus adaugate in dosar, atat in original cat si in copie xerox, se merge la politie unde se mai completeaza o cerere si se depun numerele vechi daca acestea se schimba. Mai apoi veti fi chemati in aceeasi zi sau peste cateva zile pentru a vi se inmana noile numere precum si o dovada a talonului de inmatriculare, orginalul fiind trimis prin posta.

Asadar, acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii efectuezi pentru inmatricularea unei masini second hand in Romania, iar pe langa acestia se mai adauga desigur platirea rovinietei, in cazul in care aceasta nu a fost platita deja.

 
  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.