5 lucruri pe care ar trebui sa le stii ca sofer incepator

       3000   

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii ca sofer incepator

Scoala de soferi poate fi una dintre cele mai frumoase experiente ale unui tanar pasionat de masini. Pentru altii poate parea o experienta destul de dificila si chiar foarte stresanta atunci cand ai foarte multe emotii, insa avantajul scolii de soferi este acela ca pe scaunul din dreapta se afla instructorul auto care ne poate ajuta enorm de mult in situatiile critice.

 

 

Acest avantaj dispare insa atunci cand primim permisul de conducere, motiv pentru care am redactat si acest articol a carui rol este sa va pregateasca sa fiti soferi incepatori.

Colegii din trafic nu vor tine cont ca esti incepator

Ca sofer incepator mai ineci motorul la semafor si uneori poate ca pleci cu cateva secunde mai tarziu in timp ce colegii din trafic din spatele tau vor fi ceva mai grabiti, motiv pentru care claxoanele vor fi apasate indelung. De asemenea trebuie sa stii ca taximetristii vor fi cei mai agresivi cu tine precum si acei soferi cu masini de lux si cu muzica data la maxim.

Trebuie insa sa ii ignori, pentru ca si ei au fost ca tine insa au uitat asta si sunt de parere ca ei au fost soferi cu experienta inca de la primii kilometri parcursi.

Atentia trebuie sa fie mult mai mare

Atunci cand instructorul era pe scaunul din dreapta, erau 4 ochi atenti la ceea ce se petrece in trafic, in timp ce atunci cand vei fi singur la volan, ochii vor fi doar doi. De aceea trebuie sa nu uiti ca tot controlul e in mainile si picioarele tale asa ca ai nevoie de mai multa atentie atunci cand trebuie sa oferi prioritate, la semafor sau la trecerile de pietoni. Asta pentru ca nu exista decat o singura pedala pentru frana, iar aceea e la picioarele tale, nu si in dreapta dupa cum te obisnuisei.

Masina va merge mai repede, insa nu trebuie sa o lasi

In timpul orelor de la scoala de soferi, rareori mergeai cu viteze ceva mai mari de 50 km/h. Acum vei avea posibilitatea sa mergi mai repede, mult mai repede chiar daca dispui de o masina de ultima generatie cu un motor cat mai puternic. Ai grija insa la viteza din bord deoarece in acele 30 de ore de la scoala de soferi, ai mers cu viteza redusa, iar reflexele pentru viteze de 40-50 km/h poate ca sunt formate putin, insa nu acelasi lucru putem spune si despre manevrele pe care le vei face atunci cand acul kilometrajului a trecut de 100 km/h.

Vei raspunde pentru orice greseala faci

Daca in cazul in care din greseala ai luat oglinda unei masini parcate langa a ta, atunci vei plati pentru asta. De asemenea orice alta greseala facuta in trafic va fi platita de catre tine si nu va mai exista nici un fel de protectie. Din acest motiv trebuie sa mai citesti din cand in cand partea de conducere preventiva din legislatie.

Semenele de incepator nu sunt rusinoase

Am auzit deseori faptul ca unii soferi incepatori nu isi puneau portocalele in geam pentru ca acestea ar dezvalui faptul ca nu sunt prea priceputi la volan, motiv pentru care s-ar face de ras. Ei bine acele semne ii anunta pe colegii din trafic ca esti incepator si vor fi astfel putin mai preventivi, vor pastra o distanta mai mare fata de tine samd.

Asadar, daca ai luat de curand permisul de conducere si astepti sa te urci singur la volan, trebuie numaidecat sa te pregatesti foarte bine moral pentru primele cateva sute de KM in trafic deoarece, dupa cum bine spuneam si mai sus, va fi mult mai greu sa conduci iar soferii ceilalti nu vor fi prea civilizati cu tine.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.